Poismuuttajalle

 • Vuokrasopimuksen irtisanominen

  Irtisano vuokrasopimuksesi hyvissä ajoin. Irtisanomisaika on vuokralaiselle yksi täysi kalenterikuukausi.

  Irtisanomisaika lasketaan alkavaksi sen kalenterikuukauden viimeisestä päivästä, jonka aikana Nuorisosäätiö on vastaanottanut irtisanomisilmoituksen (eli esimerkiksi 5.6. irtisanotun vuokra-asunnon sopimus päättyy 31.7). 

  Irtisano sopimus

  Jos irtisanominen ei sähköisen irtisanomisen kautta onnistu, pyydä tässä tapauksessa irtisanomislomake sähköpostitse: asiakaspalvelu@nuorisosaatio.fi

  Määräaikainen vuokrasopimus päättyy vuokrasopimuksen mukaisena päivänä ilman erillistä ilmoitusta, ellei toisin sovita.

  Kahden päävuokralaisen vuokrasopimuksen irtisanominen

  Kahden päävuokralaisen vuokrasopimuksissa: irtisanominen vaatii molempien päävuokralaisten irtisanomisen erikseen. Vuokravakuus palautetaan kokonaisuudessaan toisen päävuokralaisen tilille, joten laittakaa vain yksi tilinumero irtisanoessanne sopimusta (toinen jättää tyhjäksi tilinumerokentän).

  Jos vain toinen irtisanoo vuokrasopimuksensa: Vuokrasopimuksen irtisanova osapuoli kirjoittaa sähköisen irtisanomisen lisätietokenttään, että toinen osapuoli on jäämässä asuntoon ja vain toinen muuttaa pois. Ennen toisen asukkaan poismuuttoa tarkastakaa asunnon kunto (onko jotain mennyt rikki yhdessä asumisen aikana, onko korjaustarpeita?) ja että kaikki asunnon alkuperäiset avaimet ovat varmasti tallella. Toisen asukkaan muutettua pois, asuntoon jäävä asukas on vastuussa koko vuokrasta, asunnon kunnosta ja sen avaimista. Vuokravakuus maksetaan takaisin vasta, kun molemmat ovat muuttaneet pois asunnosta.

  Autopaikan irtisanominen

  Nuorisosäätiön omistaman autopaikan vuokraus päättyy automaattisesti vuokrasopimuksen päättymishetkellä, eikä autopaikkasopimusta tarvitse tässä tapauksessa erikseen irtisanoa.

  Toistaiseksi voimassaolevan autopaikkasopimuksen irtisanomisaika on yksi täysi kalenterikuukausi. Autopaikan irtisanominen onnistuu sähköpostitse: autopaikat@nuorisosaatio.fi.

 • Poismuuttajan muistilista

  Muuttopäiväsi lähestyy! Alla tärkeää tietoa ja vinkkejä muuttoosi liittyen.  

  Asunnon tyhjennys ja loppusiivous

  Asunnon tulee olla tyhjä avaimia palauttaessasi. Tarkista, että olet ottanut kaiken irtaimiston mukaasi. Muista poistaa myös kattovalaisimet. Taloyhtiön jätehuoneeseen ei saa jättää muuttotavaroita tai huonekaluja!

  Jos olet sopinut tulevan asukkaan kanssa asuntoon jäävistä kalusteista/tavaroista, tulee niistä ilmoittaa erikseen Nuorisosäätiölle (lomake). Lähetä täytetty lomake hyvissä ajoin ennen muuttoa asuntotarkastus@nuorisosaatio.fi.

  Nuorisosäätiön asunnoissa on kiinteistön asentamat palovaroittimet. Tarkista, että palovaroitin on paikoillaan ja toimintakunnossa.

  Poistaessasi astian- tai pyykinpesukoneen, tulppaa vesi- ja viemäriliitännät asianmukaisesti. Varmista ajoissa, että sinulla on vesiliitosten tulppausta varten oikeanlaiset tulpat.

  Asukkaan kuuluu tehdä loppusiivous aina ennen asunnon luovuttamista. Loppusiivous on suursiivous, johon kannattaa varata aikaa. Noudattamalla annettuja loppusiivousohjeita tarkasti, välityt ylimääräiseltä laskutukselta.

  Sopimuksesi päättyessä myös hallintaoikeutesi asuntoon päättyy. Sopimuksen päättymisen jälkeen avaimet luovutettuasi et voi enää mennä asuntoon suorittamaan korjaustöitä tai siivoamaan asuntoa. Huolehdi asunto muuttokuntoon sopimuksesi ollessa yhä voimassa.

 • Loppusiivous

  Vuokrasopimuksen päättyessä on loppusiivouksen aika. Nyrkkisääntönä kannattaa muistaa, että muuttosiivouksen jälkeen asunnon pinnat ovat puhtaat irtoliasta tahroista ja pinttymistä. Pinttynyt ja rasvainen lika ei lähde pois pelkällä yleispesuaineella, käytä lian puhdistamiseen tehokkaampia emäksisiä puhdistusaineita. Varmista puhdistusaineen sopivuus pintamateriaalille ja toimi tuotteen käyttöohjeen mukaisesti. Älä käytä kaappipintoihin tai välioviin hankaavia pesuaineita tai välineitä, esim. ihmesieni naarmuttaa pintaa.

  Loppusiivouksen tekemättä jättäminen tai puutteellinen siivous oikeuttaa vuokranantajan tilaamaan siivouksen vuokralaisen laskuun.

  Huoneiston tyhjennys ja siivous

  Tyhjennä kaikki kaapit ja puhdista pinnat; ovet, hyllyt, päälliset ja alareunat.

  Pyyhi tahrat seiniltä, ovista, valokatkaisimista ja pistorasioista.

  Puhdista ilmanvaihtoventtiilit ja patterit.

  Pese ikkunoiden kaikki pinnat, välit, karmit ja ikkunalaudat. Pakkasella ulkopintaa ei tarvitse pestä.

  Siisti asuntoon kuuluvat ulkotilat (parveke, etu- ja takapiha). Pese myös parvekelasit.

  Keittiö

  Vedä liesi ulos syvennyksestä ja puhdista sen ulkopinnat sekä seinäpinnat ja lattia uunin alta/takaa. Puhdista lieden levyt, säätimet, vetimet, uunin sisäpinta, ritilät, pellit ja peltien säilytyslaatikko.

  Puhdista liesikupu ja liesituulettimen rasvasuodatin.

  Laita jääkaappipakastin pois päältä ja sulata siitä jäät. Älä anna jään sulaa lattialle, äläkä käytä jään irrottamiseen veistä tms. Sulatuksen jälkeen puhdista kylmälaite sisä- ja ulkopuolelta miedolla yleispesuaineella. Puhdista laitteen hyllyt ja laatikot erikseen. Imuroi myös kaapin koneisto ja lattia koneen takaa. Tarkasta, että kylmälaite on pois päältä ja jätä laitteen ovet auki homehtumisen/ummehtumisen estämiseksi.

  Puhdista kaikki keittiökaapistot sisä- ja ulkopuolelta. Puhdista erityisen huolellisesti keittiön roskakaappi, jäteastiat ja kaappien alaosat.

  Puhdista keittiötasot, tiskiallas ja hana.

  Kylpyhuone ja wc

  Pese wc:n ja kylpyhuoneen seinät ja lattiat. Pyyhi myös tarvittaessa katto puhtaaksi.

  Pese WC-pönttö, puhdista käsienpesuallas ja hana. Muista myös lavuaarin alapinta ja pöntön jalka.

  Pese suihkunurkka erityisen huolellisesti, seiniin pinttyneen kalkin tuntee kädellä kokeilemalla. Puhdista suihkuseinät, saumat, hana ja lattia.

  Pyyhi kiinteät kaapit ja peilit.

  Puhdista lattiakaivot ja hajulukot.

  Jos asunnossa on sauna: pese lauteet, seinät ja lattia. Puhdista lattiakaivo.

  Irtaimistovarasto

  Tyhjennä ja imuroi käytössäsi olleet/huoneistoon kuuluvat varastotilat.

  Lopuksi

  Lakaise tai imuroi lattiat ja pyyhi ne kostealla (ei märällä). Puhdista myös jalkalistat.

  Tarkista vielä, että kaikki kaapit ja laatikot ovat tyhjiä. Älä jätä asuntoon mitään sinne kiinteästi kuulumatonta. Muista poistaa myös kattovalaisimet. Jos olet sopinut tulevan asukkaan kanssa asuntoon jäävistä kalusteista/tavaroista, tulee niistä ilmoittaa erikseen Nuorisosäätiölle (lomake).

  Tarkista, että palovaroitin on paikoillaan ja toimintakunnossa.

  Tulppaa pyykin- ja astianpesukoneen vesi ja viemäriliitännät asianmukaisesti.

 • Avainten palautus 

  Palauta avaimet viimeistään vuokrasopimuksen päättymistä seuraavana arkipäivänä klo 11:00 mennessä. Avaimet voi palauttaa myös aikaisemmin. Jos kaikkia alkuperäisiä avaimia ei palauteta määräajassa, lukko sarjoitetaan ja sarjoituskulut veloitetaan asukkaalta. 

  Avainten palautuspaikat

  Avainten palautus tapahtuu asunnon paikkakunnasta riippuen joko talosi huoltoyhtiön tai paikallisen lukkoliikkeen toimipisteessä. Toimistojen aukioloajat kannattaa tarkastaa huollon/lukkoliikkeen omilta nettisivuilta.

  Helsinki, Espoo, Vantaa
  Avainahjo Oy
  Hermannin Rantatie 10, 00580 Helsinki
  p. 04578845277

  Järvenpää, Kerava
  Kotikatu Oy
  Wärtsilänkatu 61, 04440 Järvenpää
  p. 020 7931022

  Lahti
  Kiinteistöhoito Koskelainen
  Sotkankatu 6, 15150 Lahti,
  p. 0400 711 180 (Sovi avainten noutamisesta etukäteen puhelimitse)

  Tampere
  HH-kiinteistöpalvelut Oy
  Viinikankatu 53, 33800 Tampere
  p. 010 3950 395

  Avainten palautuksen päivämäärät

  Alla listaus avainten palauttamisen päivämääristä vuonna 2022. Avaimet voi palauttaa myös aikaisemmin.

  ma  3.1.2022
  ti     1.2.2022
  ti     1.3.2022
  pe   1.4.2022
  ma  2.5.2022
  ke   1.6.2022
  pe   1.7.2022
  ma  1.8.2022
  to    1.9.2022
  ma  3.10.2022
  ti     1.11.2022
  to    1.12.2022

 • Asuntotarkastukset

  Asukkaan vaihtuessa asuntoon tehdään kaksi erillistä kuntotarkastusta.

  Ennakkotarkastus

  Ennakkotarkastuksella käydään päällisin puolin läpi huoneiston kunto, eikä tarkastuksella oteta kantaa mahdollisiin vikoihin tai puutteisiin. Ennakkotarkastus ei ole vastuuvapautus vuokrasopimuksen mukaisista velvoitteista. Tarkastukset suoritetaan poismuuttavan asukkaan viimeisen vuokrasopimuskuukauden aikana 12.-20. päivä (arkena klo 8-16).

  Tarkastus ei vaadi asukkaan läsnäoloa, vaan asuntoon tullaan yleisavaimella. Jos asunnossasi on lemmikki tai muu este yleisavaimen käytölle, tarkastus pyritään järjestämään asukkaan ollessa paikalla. Ole tässä tapauksessa yhteydessä oman talosi huoltoyhtiöön ja sovi tarkastuksen ajankohta.

  Muuttotarkastus

  Muuttotarkastus tehdään vuokrasopimuksen päättymisen jälkeen kuun ensimmäisinä arkipäivinä tai mahdollisimman pian avainten palautuksen jälkeen. Mikäli tarkastuksella havaitaan huomautettavaa, saat sähköpostiisi ilmoituksen asiasta.

  Sopimuksesi päättyessä myös hallintaoikeutesi asuntoon päättyy. Sopimuksen päättymisen jälkeen avaimet luovutettuasi et voi enää mennä asuntoon suorittamaan korjaustöitä tai siivoamaan asuntoa. Huolehdi asunto muuttokuntoon sopimuksesi ollessa yhä voimassa. 

 • Vakuuden palautus

  Muista ilmoittaa tilinumerosi irtisanomisen yhteydessä vakuuden palautusta varten.

  Vakuus palautetaan kuukauden sisällä vuokrasopimuksen päättymisestä edellyttäen, että asunnossa ei ole vuokralaisen aiheuttamia normaalista kulumisesta poikkeavia kunnostustarpeita tai puutteita loppusiivouksessa. Myös kaikki alkuperäiset avaimet tulee olla palautettu määräaikaan mennessä.

  Mikäli tarkastuksella havaitaan huomautettavaa, saat sähköpostiisi ilmoituksen asiasta.  Nuorisosäätiö noudattaa Lakia asuinhuoneiston vuokraamisesta (AHVL) ja Hyvä Vuokratapa -ohjeistusta. Laskutuksemme perustuu joko asukaslaskutushinnastoon tai toteutuneisiin kuluihin. Ensisijaisesti pidätämme kustannukset maksamastasi vakuusmaksusta.