• Kuinka haen asuntoa?

  1. Mieti vuokrabudjetti

  Vuokrabudjetin määrittely on tärkein askel matkalla omaan asuntoon. Ota huomioon tulosi ja arvioidut menosi.

 • 2. Miten haluaisit asua?

  Suurin osa asunnoistamme on yksiöitä ja kaksioita. Myös isompia kämppis- ja perheasunnoiksi sopivia koteja löytyy.

 • 3. Tsekkaa kohteet ja mieti hakukriteerit!

  Tee hakukriteereistä mahdollisimman laajat, näin parannat mahdollisuuksiasi saada meiltä asuntotarjouksen. Olet hakemista vaille valmis.

  Tutustu kohteisiin ja hae

  Täytä asuntohakemus

 • Tutustu asuntoihin ja täytä hakemus Tutustu asuntoihin ja täytä hakemus

  Tutustu asuntoihin ja täytä asuntohakemus

  Tutustu taloihin ja asuntoihin asuntohaun kautta. Suurin osa taloistamme on pääkaupunkiseudulla ja sen kehyskunnissa. Lisäksi meillä on kohteita Lahdessa ja Tampereella. Tutustu taloihin, löydä suosikkisi ja täytä asuntohakemus!

  Tutustu asuntoihin

  Täytä asuntohakemus

 • Kuka voi hakea meiltä asuntoa?

  Voit hakea meiltä asuntoa, jos olet 18-29-vuotias työssäkäyvä nuori aikuinen. Myös työssäkäyvä opiskelija voi hakea meiltä asuntoa etenkin, jos opinnot ovat jo loppuvaiheessa. 

  Asukasvalinnassa etusijalla ovat työssäkäyvät 18-29-vuotiaat nuoret aikuiset. Jos johonkin asuntoon ei ole riittävästi kohderyhmämme hakijoita, voimme valita myös vanhemman hakijan asukkaaksi määräaikaisella sopimuksella. 

  Säätiön asunnoissa voi asua 35-vuotiaaksi saakka.

   

 • Ohjeet hakemiseen

  1. Tutustu kohteisiimme: asunnot.nuorisosaatio.fi

  2. Täytä asuntohakemus huolellisesti.
  Kaupungin, kaupunginosavalintojen, huoneistotyypin ja maksimivuokran jälkeen klikkaa "Hae kohteita"-painiketta ja rajaa hakemuksesi talotasolla. Jos haluat valita kaikki kohteet, klikkaa kaikki kohteet erikseen kohdekoriisi oransseista painikkeista niin, että ne siirtyvät alapuolelle tulevaan listaukseen "Kohdekoriin valittuja kohteita ovat". Hakemus kohdistuu tämän listauksen kohteisiin.

  Hakukriteereistä kannattaa tehdä mahdollisimman laajat.

  Maksimivuokran pienellä nostamisella voit saada nopeammin kriteerejäsi vastaavan asunnon. Helsingissä yksiöiden vuokrat ovat keskimäärin 550-600€/kk, joten tätä alhaisempi maksimivuokra rajaa jo useita kohteita pois hakemukseltasi.

  Laita hakemukseen sellainen sähköpostiosoite, joka on aktiivisessa käytössä.

  Kirjoita "Lisätietoja asunnontarpeestasi" tekstikenttään vapaamuotoinen lyhyt kuvaus nykyisestä elämäntilanteestasi ja miksi haet asuntoa.

  Varmista, että kaikki tiedot hakemuksellasi on oikein, ja että olet vastannut kaikkiin kohtiin. Täytä vain yksi hakemus per hakija/pariskunta/perhe.

  3. Asuntohakemus on voimassa kolme kuukautta (3kk).
  Jos hakemus on vanhenemassa tai tilanteesi muuttuu hakemuksen jättämisen jälkeen, täytä uusi hakemus päivitetyillä tiedoilla. Uusi hakemus korvaa automaattisesti vanhan hakemuksen.

  Täytä asuntohakemus

 • Asukasvalintakriteerit

  Nuorisosäätiön asukasvalinnassa huomioidaan hakijan asunnontarve ja syyt, varallisuus ja tulot. Asunnot vuokrataan niitä eniten tarvitseville: etusijalla ovat kiireellisimmässä asunnontarpeessa olevat hakijat.

  Tutustu ARAn yleisiin asukasvalintaperusteisiin: Aran Asukasvalintaopas

  Varallisuusrajat

  Varallisuudella tarkoitetaan esimerkiksi asunto-osakkeita, kiinteistöjä, metsänomistusta, rahastoja ja arvopapereita. Mikäli sinulla on merkittävää omaisuutta, se voi olla este asunnon saamiselle Nuorisosäätiöltä. Varallisuus todetaan esitäytetystä veroilmoituksesta, eikä varallisuudeksi lasketa palkkatuloja tai säästötilillä olevia rahoja. 

  Varallisuusrajat ovat kuntakohtaisia ja ne määritellään uudestaan vuosittain. Tämänhetkiset kuntakohtaiset varallisuusrajat kannattaa selvittää kaupunkien/kuntien omilta sivuilta.

  Varallisuusrajat

 • Asuntotarjous

  Asuntotarjous lähetetään aina sähköpostitse. 

  Asuntotarjous on voimassa pääsääntöisesti 2-4 päivää. Tämän aikana hakijan tulee hyväksyä asuntotarjous ja toimittaa liitteet tai hylätä asuntotarjous. Jos hakija ei reagoi asuntotarjoukseen, katsomme että hakija ei enää tarvitse asuntoa.

  Tarvittavat liitteet

  Olemme lisänneet vaihtoehdon jättää liitteet jo hakemusvaiheessa. Oikeiden liitteiden jättäminen jo hakemukselle nopeuttaa hakemuksesi käsittelyä huomattavasti. Hakemukselle lisättävät liitteet ovat samat, jotka tulisimme tiedustelemaan myös tarjousvaiheessa.

  Vuokrauspalvelun sähköpostiin lähetettyjä liitteitä ei käsitellä. Käsittelemme ainoastaan hakemusvaiheessa jätetyt oikeat liitteet tai tarjousvaiheessa toimitetut liitteet. Jos jätit hakemuksesi ilman liitteitä, voit täyttää uuden hakemuksen oikeine liitteineen, jolloin vanha hakemus korvaantuu uudella.

  Jos et lisännyt liitteitä hakemusvaiheessa, asuntotarjouksen yhteydessä kysymme sinulta pääsääntöisesti samat 2-3 liitettä:

  1. Viimeisin palkkalaskelma ja/tai KELA:n etuuspäätös. 

  2. Varallisuustiedot: viimeisin esitäytetty veroilmoitus

  Kirjaudu OmaVeroon osoitteessa: vero.fi

  Kirjautumisen jälkeen valitse "Yhteydenpito" -> Päätökset ja Kirjeet -> Esitäytetty veroilmoitus -> Avaa pdf-tiedostona. Tallenna pdf-tiedosto kokonaisuudessaan ja liitä se liitteeksi.

  Jos et ole vielä tarkistanut esitäytetyn veroilmoituksesi tietoja -> Tarkista esitäytetyt tiedot ja korjaa tarvittaessa -> Lähetä veroilmoitus -> klikkaa: Avaa ilmoitus (pdf).

  Huom. Mikäli sinulla ei ole ollut verotettavia tuloja Suomessa edellisenä vuonna, tarvitsemme siitä todistuksen. Saat sen Verotoimistosta. 

  Varallisuuden Todentaminen

  Jos hakijalla on esitäytettyyn veroilmoitukseen merkittyä varallisuutta, on hakemuksen liitteeksi toimitettava lisätietoa omaisuuden arvosta.

  Osakkeet ja Sijoitusrahastot

  Jos hakijan varallisuus koostuu osakkeista ja/tai sijoitusrahastoista, tarvitaan hakemuksen liitteeksi kirjallinen selvitys niiden markkina-arvosta hakuajankohtana. Selvityksen saa esim. osakkeita tai arvopapereita käsittelevästä pankista. tai kuvakaappaus verkkopankista.

   Osakehuoneisto

  Jos varallisuutena on osakehuoneisto, sen jälleenmyyntihinta voidaan määrittää Tilastokeskuksen julkaisemien vanhojen kerrostaloasuntojen keskimääräisten neliöhintojen perusteella. Huoneisto- ja talotyyppien mukaiset velattomat neliöhinnat löytyvät Tilastokeskuksen nettisivuilta:

  http://www.tilastokeskus.fi/til/ashi/tau.html

  Osakehuoneiston jälleenmyyntihinta voidaan määrittää myös kiinteistönvälittäjältä saadulla myyntitoimeksiannolla, välityssopimuksella tai kauppakirjalla, jos kauppa on tehty vuoden sisällä.

  Kiinteistö

  Mikäli varallisuutena on kiinteistö, toimitetaan hakemuksen liitteeksi viimeisin verottajalta saatu kiinteistöverolippu, josta käy ilmi kiinteistön verotusarvo.

  Jos kiinteistöverolipussa oleva hakijan omistusosuuden mukainen verotusarvo alittaa 10 000 euroa, huomioidaan kiinteistön verotusarvo sellaisenaan. Jos verotusarvo ylittää 10 000 euroa, tulee hakijan toimittaa esimerkiksi kiinteistönvälittäjän antama luotettava selvitys kiinteistön jälleenmyyntihinnasta hakemusajankohtana.

  Velat

  Mikäli hakijalla on velkaa, tulee veloista toimittaa kirjalliset todistukset. Varallisuudesta vähennetään hakijaruokakunnan yhteenlasketut velat.

  3. Muilta kuin EU:n kansalaisilta tarvitaan lisäksi kopio passista ja kuvallisesta oleskeluluvasta.

  Edellä mainittujen pakollisten liitteiden lisäksi, voit lähettää meille muita todistuksia/lisäselvityksiä asunnon tarpeeseesi liittyen. Tällaisia liitteitä ovat mm. raskaustodistus, opintotodistus ja todistus määräaikaisesta/päättyvästä vuokrasopimuksesta.

  Toimita kaikki liitteet samalla kertaa asuntotarjouksen vastausviestissä.

  Miksi tarvitsemme liitteet?

  ARA-rahoitteisissa kohteissa asukasvalinta tehdään ARAn asukasvalintakriteerien perusteella. Tarvitsemme hakijoilta asuntotarjouksen yhteydessä dokumentit, jotta voimme todentaa hakemuksella annetut tiedot oikeiksi. 

 • Sopimuksen allekirjoittaminen

  Asuntotarjouksen hyväksymisen ja liitteiden toimittamisen jälkeen saat sähköpostitse linkin vuokrasopimuksen sähköiseen allekirjoittamiseen. Tarvitset vuokrasopimuksen allekirjoittamiseen verkkopankkitunnukset. Verkkopankkitunnukset voit hankkia ottamalla yhteyttä oman pankkisi asiakaspalveluun.

  Ennen sähköistä allekirjoitusta tarkasta vuokrasopimuksen tiedot ja vuokraehdot. Allekirjoituksen jälkeen saat uuden asukkaan infon ja allekirjoitetun vuokrasopimuksen sähköpostiisi.

  Kun vuokrasopimus on allekirjoitettu, se on sitova heti allekirjoituksesta, eikä vuokrasopimusta voi tämän jälkeen perua. Allekirjoituksen jälkeen sopimuksen irtisanomisaika on vuokrasopimuksen ehtojen mukainen yksi täysi kalenterikuukausi.

  Kahden päävuokralaisen vuokrasopimus: Molemmat päävuokralaiset allekirjoittavat vuokrasopimuksen sähköisesti omalta osaltaan. Molempien allekirjoituksen jälkeen tulee vahvistusviesti ja allekirjoitettu vuokrasopimus sähköpostitse. 

  Vuokrasopimuksen allekirjoitettuasi, voit alkaa suunnitella jo tulevaa muuttoa! Katso tarvittavat infot muuttoon: 

  Muuttajalle

  Vuokrasopimus

  Vuokrasopimus on joko toistaiseksi voimassa oleva tai määräaikainen.

  Toistaiseksi voimassa oleva vuokrasopimus päättyy automaattisesti sen kuun lopussa, kun asukas täyttää 35 vuotta.

  Vuokrasopimuksen voi itse irtisanoa milloin vain, noudattamalla yhden täyden kalenterikuukauden irtisanomisaikaamme.

  Määräaikaisen vuokrasopimuksen kesto on yleensä 3kk tai 6kk. Määräaikaisten vuokrasopimusten päättyessä vuokrasopimusten jatkaminen katsotaan tapauskohtaisesti.

 • Vakuus

  Vakuus on asunnoissamme yhden - kolmen kuukauden vuokraa vastaava määrä. Vakuus tulee olla maksettuna ennen avainten noutoa. 

  Vakuudeksi hyväksymme rahavakuuden sekä Kelan tai sosiaalitoimen myöntämän maksusitoumuksen. Maksusitoumuksena annetun vakuuden suuruus on kaksi (2) kertaa vakuusmaksun summa.

  Alemmat vakuusmaksut

  Nuorisosäätiöllä on ajoittain kohteita markkinoinnissa, joissa vakuusmaksuja on saatettu alennettu. Näihin kohteisiin pääset tutustumaan allaolevasta painikkeesta.

  Vapaa/vapautuvat asunnot

 • Milloin saan asuntotarjouksen?

  Nuorisosäätiöllä ei ole perinteistä aikaperusteista hakemusjonoa, jossa asunnot tarjottaisiin hakemuksen jättämispäivän mukaan, emmekä pysty antamaan arviota odotusajasta.

  Asunnoissamme on yhden kalenterikuukauden irtisanomisaika, joten asuntojen vapautumistilanne on selvillä vasta noin kuukautta ennen uuden sopimuksen alkua. Tämän vuoksi asuntojen vapautumistilanne elää joka kuukausi. 

  Valitettavasti emme ota ajanvarauksia joka liittyy vuokraukseen. Asukasvalinta perustuu täysin hakemuksessa annettuihin tietoihin, joten yhteydenotot eivät nopeuta asunnon saamista. 

   

 • Hakemuksen uusinta

  Asuntohakemus on voimassa kolme kuukautta.

  Kun hakemuksesi on menossa vanhaksi tai tilanteesi muuttuu, voit uusia hakemuksen täyttämällä uuden asuntohakemuksen päivitetyillä tiedoilla. Uusi hakemus korvaa automaattisesti vanhan hakemuksesi.

  Asuntoja ei tarjota aikaperusteisesti. Tärkeintä on, että hakemuksesi on voimassa ja hakemuksen tiedot ovat oikein.